Nous portons un regard épicurien, décalé, amusé et urbain sur le fooding. Nous ne cherchons pas à sauver ni nourrir la planète. We cast an epicurean, quirky, joyful and urban eye over fooding. We do not aim at saving nor feeding the world.

vendredi 23 septembre 2011

Celebrating the Art of Culinary Disaster

Before and After Whole Wheat - Deborah Henson-Conant




Culinary achievements are very much celebrated, but what about disasters? The  peerless  Burnt Food Museum    honours cooking’s most spectacular catastrophes and glorifies accidents and unexpected events turned into works of art. Deborah Henson-Conant, a talented American harpist and the museum's founder and curator explains: "A chilly night, a pot of cider brewing slowly on the stove, an unexpected phone call, a long conversation..." Suddenly, alerted by an acrid smell, she dashes to the kitchen and discovers a stiff, blackened column of cider foam, resembling something like a meteorite. "An amazing gem, the Free-Standing Hot Apple Cider, inside the completely blacked pot. Thus began my fascination with the beauty of burnt food and the stories behind each piece."
The Slow Burn - Deborah Henson-Conant

The museum's collection also includes burnt cutlery, waffles, lemons and more – truly, a marvel to behold. The Museum's Motto : "Always leave the flame on low ... and then take a long nap." To which we may add, "and always keep a fire extinguisher handy."

Forever Shrimp Kebab - Chris Fitch





Les réussites culinaires sont encensées mais qu’en est-il des désastres ? Le Burnt Food Museum, musée sans égal, honore ainsi les catastrophes les plus spectaculaires et les accidents aux résultats les plus inattendus, de vraies oeuvres d’art. Deborah Henson-Conant, talentueuse harpiste américaine et fondatrice-conservateur du musée, explique : "Par une nuit glaciale, un pot de cidre en train de cuire doucement sur le feu, un coup de téléphone inattendu, une longue conversation..." Soudain, alertée par une odeur âcre, elle se rue dans la cuisine et y découvre une masse dure et noire de mousse de cidre qui ressemble à une météorite. "Une merveille, ce cidre chaud tenant tout seul dans un pot complètement noir.  
Burnt Waffles - Arthur Ganson
Ainsi commença ma fascination pour la beauté de la nourriture brûlée et les histoires qu’elle recèle". La collection du musée comprend également des couverts, des gauffres et des citrons brûlés et bien d’autres choses fabuleuses. Leur maxime : "Laissez toujours le feu au minimum.. et faites une longue sieste". On pourrait ajouter : "Ayez toujours un extincteur à portée de main".


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